Recept
smaskens för två och fyrbenta...
Småsmulornas receptsamling
Sugar Pie Honey
Bild kommer..... Pajskal
4 ¼ dl vetemjöl
4 msk socker
1 nypa salt
gram kallt smör, delat i bitar
1 äggula
4 msk mjölk
Blanda alla torra ingridienser. Smula ner smöret.
Blanda ner äggula och mjölk, knåda till deg. 
Alternativt, använd maskin
Låt vila i kylskåp ½ timme.
Kavla eller tryck ut i pajform
Nagga botten. Täck kanterna med aluminiumfolie.
Förgrädda pajskalet i 190º i mitten av ugnen i 15 minuter.
Pajskalet ska vara lätt brunt och fast.

Fyllning
4,7 dl farinsocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
3 msk vetemjöl
1 burk (370ml) osötad kondenserad mjölk
4 msk osaltat smör, delat i ärtstora bitar

 

Blanda farinsocker, vaniljsocker och mjöl i en skål.
Vispa ihop ägg och mjölk i en annan skål.
Rör ner mjölet, lite åt gången. Blanda väl.
Häll fyllningen i det kalla pajskalet.
Strö över smörbitarna.

Grädda i 180º i 45 – 50 minuter eller tills fyllningen 
är fast i kanterna och lite kladdig i mitten.
Låt svalna och låt sedan stå i kylskåp.
Servera med grädde eller vaniljglass

Cool Candy

300 gram smör
2 1/4 dl socker
2 1/2 dl brun farinsocker
2 st ägg
3 tsk vaniljsocker
7 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
4 msk kakao
ca 200 gram nonstop

 

Smält smöret. Vispa ihop farin, ägg och vaniljsocker.
Blanda sedan i det smälta smöret och vispa in ordentligt.
Rör sedan i resten av ingredienserna tills smeten blir som en 
stor ”fudgeboll”, ganska seg och kolaaktig
Blanda i nonstopen

Dela upp smeten i mindre bollar och platta ut lite på 
plåtar klädda med bakplåtspapper.
Grädda i 175 grader ca 10 minuter, ungefär i mitten av ugnen

Kakorna ska ha flytit ut till ganska stora platta kakor, de är 
fortfarande lite vällda när de är klara i ugnen men sjunker
ihop när de väl kommer ut och får svalna.
Provgrädda, för att se om kakorna behöver plattas ut mer, 
eller om de flyter ut.

Låt kakorna dock svalna lite på plåten innan du flyttar dom 
till ett galler, för precis när de kommer ut från ugnen så är de 
fortfarande ganska mjuka och kan således gå sönder om du 
börjar flytta dom på en gång.

Sugar And Spice

 

Version 1
4.1 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
½ tsk salt
½ tsk mald muskot
5,2 msk raps eller matolja
1,8 dl socker
1 ägg
1,8 dl mjöl

 

Blanda mjöl, bakpulver, salt och muskot i en skål.
I en annan skål, vispa ihop socker, ägg, olja och mjölk.
Blanda ner äggblandningen i mjölet, rör bara så det blandas väl.

Häll smeten i 12 muffinsformar (eller fler bullformar)
Grädda i 175º i 20/25 minuter. 
Känn med en sticka om de är färdiga – 
stickan ska
vara torr.

Topping  -  Version 1 och 2

Ca 100 gram smältsmör
1 dl socker
Kanel efter smak


Smält smöret
Blanda ihop socker och kanel
Pensla de fortfarande varma muffinsarna ovanpå med 
smör och doppa i socker/kanelblandningen

Version 2
4,1 dl vetemjöl
1,2 dl socker
1 msk bakpulver
¼ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
1/8 tsk nejlika
¼ tsk salt
110 gram margarin, smält
1,4 dl mjölk
1 ägg

Blanda alla torra ingridienser i en skål.
Vispa ihop smält, avsvalnat, margarin, mjölk och ägg och 
blanda ner i de torra ingridienserna

Fyll muffinsformar (ganska stora) till 2/3 med smet.

Grädda i 200º i ca 15 minuter

 

Macaron Delight

Macaroner
4 st
 äggvitor
0.5 dl strösocker
150 g mandelmjöl 
 (eller skållad och malen sötmandel )
4 dl florsocker
Rivet skal av 1 citron
1 tsk citronsaft

 

Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka farten efter hand
Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng.

Blanda försiktigt ner malen mandel och florsocker, samt citronskal/saft
Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som 
femkronor, på en plåt med bakplåtspapper.

Låt kakorna vila på plåten 60 minuter för att förhindra 
dem från att spricka i ugnen.

Grädda kakorna i 150º i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, 
de skall vara lite mjuka i mitten.

Dra bort bakplåtspappret från plåten direkt och låt kakorna svalna.

Chokladganache
150 gram mörk choklad efter smak
1 dl vispgrädde
35 gram mjukt rumstempererat smör, 
delat i små bitar
1 tsk expressopulver

Hacka chokladen och lägg i en skål tillsammans med kaffepulvret
Värm grädden så att den nästan kokar.
Häll den varma grädden över chokladen. Låt stå en minut och 
rör sedan tills chokladen har smält. Rör i smöret.
Låt stå så ganachen stelnar, ev i kylskåp.
Spritsa eller bred ut ganacken på hälften av makaronerna. 
Lägg på andra häften av macaronerna

Marble Brownie

Version 1
Smet 1

230 gram mörk choklad efter smak
1,8 dl socker
3 stora ägg
1 tsk vaniljsocker
1,8 dl vetemjöl
½ tsk salt
5,2 msk mjukt margarin
1,2 dl mjölk

Smält chokladen och låt svalna
Blanda mjöl, salt i en skål
Vispa socker och margarin krämig. 
Blanda i äggen, mjölk, vaniljsocker.
Rör ner chokladen och mjölet

Häll smeten i bakform, en fyrkantig form ca 22 cm, 
eller motsvarande storlek

Smet 2
230 gram naturell mjukost, typ philadelphia
4 msk socker
1 äg½ tsk vaniljsocker

 

Rör ihop ost, vaniljsocker och socker tills smeten är krämig. Rör ner ägget.

Klicka på smet 2 ovanpå smet 1 och blanda ihop lite så att en 
del av den mörka smeten  hamnar överst.
Grädda i 180º , på andra falsen nerifrån, i ca 35 – 40 minuter. 
Om du känner med sticka ska kakan vara lite kladdig.
Låt kallna i formen. Ställ i kylskåp 1 timme och skär sedan i bitar 

Version 2
200 gr smör
3 dl socker

4 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
lite salt
1 dl valfri grädde

Smaksättning 1
Finrivet skal av 1 apelsin
1 tsk vaniljsocker
Smaksättning 2
4 msk kakao

Rör rumsvarmt smör och socker poröst
Tillsätt ett ägg i taget, rör till en smidig smet
Sikta ner mjöl och bakpulver och tillsätt salt och grädde.
Rör försiktigt så allt blandar sig.
Smaksätt 2/3 av smeten med apelsinskal och vaniljsocker
och 1/3 av smeten med kakao.
Smöra och bröa en form, eller klä formen med bakplåtspapper 
(ca 20x30 cm)

Bred ut den ljusa smeten och klicka ner kakaosmeten,
och rör om lite med en gaffel

Grädda i 200º längst ner i ugnen, i 20-25 minuter.
Skär upp kakan när den svalnat.
Kan halveras, men använd då mindre form

Cookies And Cream

6,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
220 gr mjukt margarin
3,5 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
Ca 12 kakor efter smak, tex Ballerina.
Orginalreceptet innehöll Oreokakor.

Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker i en skål
I en stor skål: rör margarin och socker poröst. Blanda ner ägget
Rör ner mjölet, lite i taget
Krossa kakorna (inte för mycket) och blanda ner i smeten

Rulla till bollar, ca 3 cm i diameter.
Lägg på bakplåtspapper med ca 5 cm mellanrum
Grädda i 180º , näst längst ner i ugnen, 11-12 minuter eller 
tills kakorna är lite ljusbruna i kanterna.
Låt kallna lite innan de flyttas till galler för att kallna helt

Fluffy Fairy Cake

113 g socker
113 g mjukt margarin
2 ägg
Saft från 1 citron
Rivet skal från ½ citron
1 tsk vaniljsocker
1 msk mjölk
½ tsk bakpulver
170 g extra fint mjöl (detta mjöl innehåller bakpulver)

Rör margarin och socker tills det är krämigt
Blanda i äggen, ett i taget
Blanda därefter i citronskal/saft och mjölk.
Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker och blanda ner lite i taget,
Rör tills smeten är slät och krämig

Fyll 12 formar (cupcakes/muffins)
Grädda i 170º i mitten av ugnen i ca 15 minuter
Känn med en sticka om de är färdiga – stickan ska vara torr.

Topping
120 gram naturell mjukost (Philadelphias, Icas...)
2 msk mjukt smör
1 msk citron saft
1 tsk rivet citronskal
1 tsk vaniljpulver
600 gram florsocker

Rör ost, smör, citronskal/saft till en fluffig smet.
Rör i florsocker/vanilj lite i taget. Sikta gärna florsockret.

Toppingen ska vara så fast att den inte är rinnig. 
Vid behov tillsätt med florsocker tills den är fast nog att 
spritsas på kalla Fairy cakes

Very Tasty Toffee

5,3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
165 gram mjukt margarin
1,8 dl socker
1,8 dl farinsocker
1 tsk vanilpulver
2 ägg
ca 3 dl kola eller mer. Använd mjuk kola, mörk eller ljus eller blandat
Man kan också ha både kola och hackade chokladbitar

Blanda mjöl, bikarbonat och salt.
Rör ihop margarin, socker, farinsocker och vanilj ordentligt. 
Rör i äggen, blanda väl.
Rör i mjölblandningen, lite i taget.
Dela kolan i bitar och blanda ner i smeten

Klicka ut på bakplåtspapper, drygt 1 tsk. Ca 48 kakor.
Grädda i 190º i 8-10 minuter eller tills de är lite bruna.

Låt kallna lite på plåten, låt sedan kallna helt på galler.

 

 

Citronmaräng tårta

Bottnar:
3 äggvitor
1 kryddmått ättika
2 dl socker

Garnering:
3 dl vispgrädde

 

Fyllning:
3 ägg
2 dl socker
2 citroner; rivet skal och saften 

Ugnsvärme 100° 
Gräddas i ca 1½ timma
Rita upp två rundlar på ett bakplåtspapper, ca 23 cm i diameter

Vispa äggvita och ättikssprit till hårt skum.
Tillsätt sockret, en ½ dl i taget under vispning
Fördela marängsmeten jämt på bakplåtspapperet, i rundlarna
Grädda i ca 1½ timma.

Blanda ägg, socker, citronskal och saft i en kastrull.
Låt sjuda, ej koka, på svag värme tills blandningen tjocknar ( ca 2-3 min.)
Ta kastrullen av värmen och vispa i smöret, lite i taget. Låt svalna.

Lägg ihop tårtan med citronkräm mellan och ovanpå.
Låt tårtan stå i kylen 2-3 timmar.

Vispa grädden och bred grädde på sidorna runtom tårtan
och klicka eller spritsa grädde ovanpå

Tårtan kan även frysas. Frys den före dekoration med grädde.
Tina i kyl ca 2 tim före servering.


 

Chokladtryffel tårta
Botten:
1½ dl mandel
3 äggvitor
2½ dl socker
1 dl ströbröd

Ugnsvärme 175°
Grädda i nedre delen
av ugnen ca 25 min
Chokladtryffel
225 gram smör eller margarin
3½ dl florsocker
3 äggulor
4 msk kakao
2 tsk snabbkaffepulver
1 msk vaniljsocker

Garnering
100 gram Blockchoklad
Botten:
Mal mandeln. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda i sockret i ett par
omgångar under fortsatt vispning. Vispa tills smeten är styv och blank.
Blanda ner mandeln och ströbrödet.
Lägg bakplåtspapper i botten på en 25 cm form med
löstagbar botten och häll i smeten.
Grädda. Låt kallna.
Ta bort bakplåtspapperet

Chokladtryffeln:
Rör smör och florsockret smidigt.
Rör i äggulorna, en i taget.
Blanda i kakao, vanilj och kaffepulver.

Bred tryffeln över bottnen, Ställ kallt (ev i frys),
tills tryffeln stelnat.
Smält blockchoklad och bred över den kalla tryffeln.
Ställ kallt till chokladen stelnat

UPP